Portada-pintures

 

 

Cent anys del descobriment de

les pintures romàniques de

Sant Salvador de Polinyà

 

1919 -2019

El patrimoni cultural que és reconegut i respectat per tots plegats constitueix un referent per a una societat que és conscient d'on ve i què pot arribar a ser

slogan-patrimoni-cultural

El 2019 celebrem el centenari del descobriment de les pintures romàniques de l'església de Sant Salvador de Polinyà. L’inici d'aquesta commemoració coincidirà amb la Festa Major d’Hivern de Polinyà, el gener de 2019, i s’allargarà fins al desembre del mateix any. Durant aquest període s’hi programaran diferents activitats, xerrades, exposicions, visites guiades i tallers dirigits a públics diferents. També es portaran a terme diferents actuacions a l’església per millorar i assegurar la seva conservació. Tot plegat amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni històric i artístic més valuós d'aquest municipi vallesà.

 

El programa d’actes així com el conjunt d’actuacions de conservació i millora de l’església de Sant Salvador compten amb el suport de l’Ajuntament de Polinyà, la Diputació de Barcelona i el Bisbat de Terrassa i la Parròquia de Sant Salvador.

 Properes activitats:timeline esglesia romanica Polinyà

VIATGE EN EL TEMPS 

El primer assentament localitzat al lloc on ara es troba l'església de Sant Salvador de Polinyà data dels segles VI-VIII. Què va passar des de llavors fins a l'actualitat? Per quines fases ha passat la construcció de l'església que ara coneixem i que va constituir l'origen de Polinyà? Mostrar la línia del tempsVIATGE EN EL TEMPS 

El primer assentament localitzat al lloc on ara es troba l'església de Sant Salvador de Polinyà data dels segles VI-VIII. Què va passar des de llavors fins a l'actualitat? Per quines fases ha passat la construcció de l'església que ara coneixem i que va constituir l'origen de Polinyà? 

S. VI-VIII

Primer assentament de caire domèstic

El primer assentament, que ara són els fonaments de l'església actual, va ser un habitatge senzill d'antiguitat tardana.
S. IX-X

Vilatge

La primera població portava el nom de vila Pauliniano i és d'origen altmedieval. El nom li ve donat per l'explotació agrícola tardoromana que ocupava la zona i que era propietat de la família Paulí.
S. X

Església preromànica

S'hi construeix la primera església d'estil preromànic amb absis rectangular. També s'hi assenta un cementiri.
S. XI

Església romànica

S'hi construeix l'església de característiques romàniques i amb absis circular, molt més petita que la que podem veure en l'actualitat.
S. XII

Primera ampliació

S'hi construeix una ampliació de la nau i el campanar. De fet, la porta actual d'accés al campanar és l'original. També és en aquesta època, l'any 1122, quan es fan les pintures de l'absis i es consagra l'església.
S. XVIII

Segona ampliació de l'església de Sant Salvador

S'hi construeix un edifici adjacent a l'església romànica però mantenint l'entrada original, la qual cosa obliga els feligresos a passar per l'església romànica per accedir-hi.
1919

Descobriment de les pintures de Sant Salvador

L'arquitecte modernista Puig i Cadafalch comunica a la comunitat científica la troballa d'unes pintures murals a l'interior d'una petita església no gaire lluny de Barcelona.
1936

La Crema

Inicis de la Guerra Civil. L'església de Sant Salvador, com moltes altres durant aquest període, és ocupada per sectors en defensa de la República. Fan una foguera a l'exterior on hi cremen elements com els bancs, els retaules, els sagraris i documentació diversa que troben dins el temple.
1941

Extracció de les pintures

Les pintures romàniques van romandre in situ fins al 1941, quan van ser extretes pel restaurador Ramon Gudiol per encàrrec del col·leccionista d'art Joan Prats i Tomàs. Actualment, les pintures orginals es poden veure exposades al Museu Diocesà de Barcelona.
1999

Restauració i excavació arqueològica

Restauració i excavació arqueològica de l'església de Sant Salvador de Polinyà.
2000

Reproducció de les pintures

Actualment, a l'església s'hi pot veure una reproducció de les pintures originals feta per l'artista Raul Galusca entre el 1999 i el 2002, tot i que també es poden distingir algunes restes originals.
2019

Celebració del Centenari

El 2019 es commemora el centenari del descobriment de les pintures romàniques amb un programa d'activitats que compta amb el suport de l'Ajuntament de Polinyà.


Amb el suport de: